Sokan mondják, hogy tökéletes szülő nincs, csak elég jó. De mitől leszel elég jó szülő? Nagyon röviden attól, hogy ha felismered a hibáid és viszonylag hamar újra tudsz kapcsolódni a gyermekedhez. De egyáltalán mi számít hibának? Az, hogy ha túlnyomó részt romboló interakciókat alkalmazol a gyermeked esetében, ahelyett, hogy építenéd vele a kapcsolatot. Amennyiben részletesen érdekelnek ezek a romboló interakciók, akkor a GEP (Good Enough Parenting) szülőcsoportban többek között ezt is megtudhatod.

Miközben klinikusok és más szakemberek próbálják támogatni a családokat a legkülönbözőbb nehézségeik megoldásában, sokakban felmerül a kérdés: Létezik-e olyan megelőző módszer, ami felkészíti a szülőket az egészségtelen családi minták elkerülésére, a jobb kapcsolódásra és lehetővé teszi, hogy a gyerekek érzelmileg egészségesebb és ellenállóbb felnőttekké váljanak?

A „Good Enough Parenting” (GEP, Elég jó szülőség) megoldást kínál erre a sürgető igényre. A GEP egy olyan mélyreható, kutatásokon és bizonyítékokon alapuló szülői program, mely a megfelelően, vagy éppen a nem megfelelően kielégített érzelmi szükségletek pszichológiai és érzelmi hatásaira fókuszál. Alapja a Sématerápia, így annak alapítója, Dr. Jeffrey Young (Pszichiátria Tanszék, Columbia Egyetem, New York) támogatását élvezi.

Nemrég én is részt vehettem egy ilyen képzésen, amit Dr. Louis és felesége tartott Szingapúrból, melynek köszönhetően GEP facilitátor lettem, azaz tovább adhatom az itt megszerzett tudást egyéni és csoportos formában is.

Amit a képzés nekem leginkább adott, hogy rávilágított mennyire fontos, hogy élvezzük a gyerekeinkkel töltött időt, élvezzük, hogy szülők lehetünk, és, hogy az egyik szülő nem tudja a másik szülő negatív interakcióit ellensúlyozni, így mindkét szülő szerepe egyformán fontos egy gyerek életében. Az idő szerepét pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni. Fontos, hogy elég időt töltsünk a gyerekeinkkel. Ha jobban belegondolunk melyik gyerek szereti a rohanást? És milyen igazuk van. Az élet legnagyobb tanítómesterei, a saját gyerekeink, akik tükröt tartanak nekünk. Figyeljünk rájuk! Senki sem tökéletes, de ha betartjuk a GEP alapelveit, akkor elég jó szülővé vállhatunk.

A jövőben tervezem, hogy heti rendszerességgel, kiscsoportos formában online tartok szülő csoportokat 1,5 – 2 órás időtartamban, ahol részletesen át tudom adni a GEP alapelveit és elég jó szülőkké vállhatunk.

Amennyiben érdekel ez a lehetőség, kérem, hogy e-mailben jelezd nekem előzetes részvételi szándékodat (eszter.kovesdi.coach@gmail.com), egy általad preferált időpont megjelölésével. (Minden héten ugyanabban az időpontban tartjuk majd Zoom-on keresztül.)

Részvételi díj: 5.000 Ft / fő / alkalom