Bemutatkozás

Rólam mondták

Megbízható

Őszinte

Türelmes

Támogató

Elemző

Lelkiismeretes

A coaching számomra az erőforrások kereséséről szól, arról, hogy azt lássam meg az ügyfélben, akivé tud válni és támogassam abban, hogy a benne rejlő lehetőségeket képes legyen észrevenni. Saját magamon is tapasztalom, hogy mekkora ereje van a kimondott szavaknak. A mai rohanó világban igazi kincs az az idő, amikor van lehetőségünk a másikat meghallgatni és megérteni. Ezen kívül nagyon fontos számomra az őszinteség.  A coaching továbbá kiváló lehetőség a tanulásra, az önismeret fejlesztésére és a legjobb benne, hogy senki nem mondja meg neked, hogy mit hogyan is csinálj. A coach mindössze a gondolkodásodat segíti, azáltal, hogy egy erre kiképzett “beszélgető specialista”.

a pszichológus coach

 

Az egyik ilyen terület a pszichológia. Hiszem, hogy a coaching egy ugyanolyan módszertan, mint ahogy a kognitív viselkedésterápia, a relaxáció, az autogén tréning, stb. és még sorolhatnám a pszichológiában használatos számtalan terápiás módszert. Ha ebből a szempontból közelítem meg akkor nem a pszichológia és coaching határát keresem, hanem sokkal inkább azt, hogy hogyan egyeztethető össze a coaching és a pszichológia. Hiszem, hogy úgy is lehetek pszichológus, hogy a coaching módszertanával dolgozom, azaz pszichológus coachként.

Ugyanakkor a coachingon belül is számtalan irányzat létezik, így azon belül is azokat a módszereket részesítem előnyben, amelyek szorosan összekapcsolódnak a pszichológiával. Az egyik ilyen módszer a Gestalt-coaching, aminek alapja a Gestalt-pszichológia, a pszichoanalízis, a Rogers-féle személyiségpszichológia és a mindfulness.

a start-up coach

 

Ha mélyen belegondolok, hogy kiket tudok támogatni, akkor végső soron be kell látnom, hogy azokat, akik hozzám hasonlóan keresik az útjukat, tele vannak ötletekkel, de még nem biztosak abban, hogy ezt hogyan is valósítsák meg. Tele vannak félelmekkel, bizonytalanok a jövőt illetően, türelmetlenek, ugyanakkor frusztráltak, mert úgy érzik, hogy mindenhez nekik kell érteniük egy személyben, mindent nekik kell koordinálni. Azaz nem mások, mint start-up cégek, ahogy én sem vagyok más, mint egy start-uper a coachingban, a különbség mindössze annyi köztünk, hogy én a coaching módszertanával indultam el ezen az úton, tudatosan hajtom végre a terveimet és coaching eszközök támogatásával haladok az utamon.

Ezen kívül úgy gondolom, hogy a legfontosabb, amit egy start-upernek el kell érnie az nem más, mint a bizalom, azaz a belé vetett hit. De az emberek is csak akkor fognak hinni benne, ha ő bízik saját magában. És nem elég saját magában bízni, ezt meg is kell tudnia mutatni a világnak. Bár látszólag ez egyszerűen hangzik, mégsem könnyű feladat. Ahhoz, hogy valaki hiteles legyen, nagyon fontos az önismeret. A coaching pedig nem más, mint egy olyan módszer, ami közelebb visz önmagadhoz.

a szuperérzékeny coach

 

Sokáig nem tudtam nevet adni az érzésnek, csak azt éreztem, hogy kicsit más vagyok, mint a társaim. Hamar kimerülök, nem szeretem a hangos helyeket, szeretek megfigyelni, szeretem a csendet, ugyanakkor nagyon hamar meg tudom állapítani, hogy ki mit érez, milyen a személyisége, egy csoportban hogyan működik, stb.. Mígnem pár évvel ezelőtt a lányomnál hasonló tulajdonságok jöttek elő: sokkal érettebben gondolkodik a társainál, kiváló a memóriája, ugyanakkor, ha bárkit a környezetében szomorúnak lát vagy éppen sír, ő is rögtön átveszi a hangulatát és sírni kezd.  Így kisebb kutatás után megtaláltam a nevet is, amit kerestem: szuperérzékeny. Ahogy olvastam a könyvet a szuperérzékenységről, mintha rólam írták volna. Így most már azt is tudom, hogy a szuperérzékenység nem betegség, hanem egy genetikailag öröklődő személyiségtípus és a világon minden ötödik ember a szuperérzékenység valamelyik típusába sorolható. Ugyanis a szuperérzékenység is többféle lehet, ugyanúgy, ahogy nincs két egyforma ember.

Így utólag sok minden értelmet nyert, például, hogy ha nem is teljesen tudatosan, de valahol a felszín alatt miért motivált mindig is, hogy emberekkel foglalkozzak, miért fordultam a pszichológia felé és miért gondolom úgy, hogy a coachingban megtaláltam mindazt, amit eddig kerestem. A coaching ugyanis egy kiváló eszköz arra is, hogy a szuperérzékeny emberek megtalálják a helyüket a világban, tudatosítsák magukban, hogy melyek a nekik megfelelő szakmák és mi az, ami náluk működik, anélkül, hogy kilépnének a komfort zónájukból.

Rólam mondták

Megfontolt

Őszinte

Türelmes

Támogató

Megbízható

Nyugodt

Lelkiismeretes

Elemző

Végzettségek

Z

kvalifikált business coach, Coach Akadémia ACTP

Z

okleveles pszichológus, PTE-BTK

Z

viselkedéselemző, PTE-BTK

Z

mérlegképes könyvelő, MKKOK Kft.

Z

okleveles közgazdász, Budapesti Corvinus Egyetem

Z

okleveles bölcsész, Budapesti Corvinus Egyetem

Szakmai tapasztalatok

Z

igazgató-helyettes, Commerzbank Zrt.

Z

szervezetpszichológiai gyakorlat, Sämling Kft.

Tanfolyamok

Z

Dr. Elaine N. Aron: HSP-Knowledgeable Professional (Coach and Psychologist)

Z

Williams Életkészségek: Stresszkezelő és kommunikációs készségfejlesztő tréning

Z

Sématerapeuta képzés (ISST) 

Z

Mindfulness alapú stresszcsökkentő és önismereti tréning (MBSR)

Z

Tudatos jelenlét (mindfulness) a klinikai gyakorlatban, VIKOTE (MBCT)