Manapság sok helyről lehet azt hallani, hogy munkaerőhiány van. Hiányzik a szakképzett, lelkiismeretes munkaerő, aki hosszabb távon gondolkodik, lehet rá számítani, megbízható, elkötelezett, stb. Kedves munkáltatók! Jó hírem van! A szuperérzékenyek többségében ilyenek. Lelkiismeretesek, megfontoltak, fontos számukra a kiszámíthatóság és a látványos, rövid távú intézkedések helyett a minőségi munkavégzést részesítik előnyben.

Elaine N.Aron (2011) megfigyelései szerint régen jellemzően a szuperérzékenyek közül kerültek ki a tudósok, ügyvédek, orvosok, tanárok, művészek és egyéb tanácsadói vagy segítő szakma képviselői. Sajnos ez manapság egyre kevésbé van így, köszönhetően a kultúra változásainak. Míg a keleti, kollektivista kultúrákban az érzékenység pozitív jelzőkkel társul, addig a nyugati, individualisztikus berendezkedésű társadalmakban egyre inkább azok érvényesülnek, akik a rövid távú érdekeket szem előtt tartva agresszívan törnek hatalomra. Ezzel szemben egy szuperérzékenynek fontos a nyugodt környezet, ahhoz, hogy jól átgondolt döntéseket tudjon hozni. Kérdés, hogy a munkáltatók hajlandóak-e ezeket a feltételeket biztosítani a szuperérzékenyek számára cserébe egy hosszabb távon gondolkodó, elkötelezett munkavállalóért?

Milyen jellemző tulajdonságai vannak egy szuperérzékenynek? (Elaine N. Aron, 2011, 36.old. alapján)

  • jobban észreveszi a hibákat és igyekszik elkerülni azokat;
  • rendkívül lelkiismeretes;
  • képes erősen koncentrálni;
  • átlagon felül teljesít olyan feladatokat, amelyeknél fontos az elővigyázatosság, a pontosság, a gyorsaság vagy az apró különbségek észlelése;
  • képes egy adott anyagot mélyebb szinten feldolgozni;
  • képes úgy tanulni, hogy nincs is tudatában a tanulási folyamatnak;

Ha Neked, mint munkáltatónak fontos, hogy ilyen alkalmazottaid legyenek, akkor elegendő a következőkre figyelned:

Biztosíts ideális munkahelyi körülményeket vagy akár a home-office lehetőségét!

Mivel egy szuperérzékeny rendkívül érzékeny a zajokra, fényekre, hangokra, számára nagyon fontos, hogy úgy tudjon a munkájára koncentrálni, hogy közben ne kelljen például állandóan azzal foglalkoznia, hogy a légkondi a feje fölött zúg, a nyaka beállt a huzattól és közben még a kolléganője panaszáradatát is hallgatnia kell egész nap. Ezért számukra előnyös lehet az egy személyes iroda vagy akár az otthoni munkavégzés lehetősége.

Légy transzparens és kiszámítható!

Transzparencia alatt értem, hogy tedd világossá a munkavállalód számára, hogy mit miért csinál, egyértelmű utasításokat adjál neki és ne fenyegesd azzal minden nap, hogy ha nem csinálja meg, holnap kirúgod. Mivel a szuperérzékenyek rendkívül lelkiismeretes és empatikusak, azért fogja megcsinálni a számára kijelölt feladatot, mert saját magának is be akarja bizonyítani, hogy képes rá és irántad is elkötelezett, így a fenyegetés nála csak hátráltatja a munkavégzést, ahelyett, hogy előre lendítené.

Kerüld a játszmákat és hagyj elég időt és teret neki!

A szuperérzékenyek köztudottan nagyon kreatívok. Ha elég időt és teret hagysz neki, hogy átgondolja a feladatot, számos megoldási lehetőséget fog számodra prezentálni. Viszont a munkahelyi játszmák csak fárasztják és elvonják a figyelmét a feladattól. Segíts neki, hogy csak és kizárólag a feladatára tudjon koncentrálni.

Ne becsüld alá a képességeit!

A szuperérzékenyek megfigyeléseiknek, élettapasztalatuknak is köszönhetően jellemzően átlagon feletti intelligenciával rendelkeznek. Így megalázónak érezhetik az olyan adminisztratív feladatokat, ahol nem kell gondolkodniuk, csak, mint a gépek működni. Ezért fontos, hogy olyan feladatokkal lásd el, ami kihívást jelent számára és kibontakoztathatja a kreativitását. Azok a szuperérzékenyek, akik eljutnak a vezetői pozíciókig, sikeressé és megbecsültté válnak a szakmájukban, rendkívüli kitartásuknak köszönhetően.

Hagyd pihenni!

Tudom, a szabadságra mindenkinek szüksége van, nemcsak egy szuperérzékenynek, de meg kell értened, hogy egy szuperérzékeny sokkal hamarabb kifárad, mint egy átlag ember. Ezért ne várd tőle el, hogy minden nap túlórázzon és ne tartsd nyomás alatt!Egy idő után a minőség rovására fog menni. Hidd el, érdemes kivárni, hogy befejezze a feladatait, mégha az némi időbe is telik. Egy szuperérzékeny számára megterhelők lehetnek az úgynevezett munkaidőn túli kötelező céges programok (rendezvények, tréningek, csapatépítő kirándulások) még akkor is, ha ezek célja pont a munkahelyi elkötelezettség javítása lenne. Egy szuperérzékeny akkor lesz elkötelezettebb, ha úgyis értékeled és elismered a munkáját, ha megkíméled ezektől a plusz programoktól.

Légy emberi!

Egy szuperérzékeny munkavállaló számára sokkal többet jelentenek az emberi értékek, mint az anyagi javak. Így ő nem a fizetés miatt lesz elkötelezett egy munkahely irányába, hanem azért, mert szereti azt a közösséget, ahol dolgozik, érzi, hogy megbecsülik a munkáját, elismerik. Fontos ezért számukra a visszajelzés, a dicséret és a nyílt kommunikáció. Elsősorban azokhoz a vezetőkkel jönnek ki jól, akikre fel tudnak nézni és az opportunista vezetési elvek helyett a demokratikus értékeket részesítik előnyben.
Ha munkáltatóként úgy érzed, hogy Neked is szuperérzékeny munkaerőre van szükséged, ne habozz, de előtte mindenképpen tanulmányozd át, hogy mit is jelent szuperérzékenynek lenni!

Forrás:
Elaine N. Aron: Szuperérzékeny vagyok?.Sensum Donum, Budapest, 2011

 http://coachszemle.hu/rovatok/velemeny/885-szupererzekeny-munkavallalok-munkaltatoknak.html