Szuperérzékeny csecsemő?!

Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan állapítható meg egy csecsemőről, hogy szuperérzékeny-e vagy sem. Ugyanis, ha csak az egyik szülője az, akkor ugye csak 50% az esélye annak, hogy a gyereke is az lesz, de ezt pár hónapos korban még nehéz eldönteni. A szuperérzékenység egy személyiség vonás, és a gyerekek személyisége is fokozatosan formálódik, alakul ki.

1. Lehetséges jelek

           Sírás  

Sokszor egy sírós csecsemőt máris szuperérzékenynek titulálnak, holott számos más oka is lehet a sírásnak. Ugyanakkor egy ténylegesen szuperérzékeny csecsemő lehet, hogy nem is sír, egészen addig, amíg minden igénye kielégítésre kerül az édesanyja részéről, csak mikor kimozdítják a „komfort zónájából”, akkor ad hangot nem tetszésének. Tehát a szuperérzékeny csecsemők esetében a sírás oka a figyelemfelkeltés, illetve  fájdalom mellett az esetek többségében a túlingerlődés lehet.

          Szemkontaktus

Ha a sírás nem is, a szemkontaktus már sokkal inkább lehet egy tipikus jele annak, hogy a baba szuperérzékeny. Aron (2012) kutatásai alapján ugyanis volt olyan anyuka, akinek a csecsemője már kéthetes korában követte a szemével édesanyját. A szuperérzékeny csecsemők válaszkészsége mondhatni fejlettebb.

2. Hogyan nyugtassunk meg egy túlingerelt, síró csecsemőt?

A szuperérzékeny csecsemők esetében kiemelten fontos a válaszkész szülői nevelés, ami többek között a kötődő nevelés egyik alapelve. A szuperérzékeny csecsemő esetében különösen fontos, hogy válaszoljunk a jelzéseire, de az is legalább ugyanolyan fontos, hogy a megfelelő módon reagáljunk. Például, ha túlingerelt és elfáradt, akkor ne további játékkal próbáljuk meg elterelni a figyelmét a sírásról és megnyugtatni. A következőkben Elaine N. Aron (2012,180.old.) javaslatait (az én kiegészítéseimmel) olvashatjátok arról, hogy hogyan tudtok egy túlingerelt csecsemőt a leginkább megnyugtatni.

  • Ne dobjuk fel olyan játékkal, ami hangos, zenél, csörög és nagyon be tudna tőle pörögni. Például ne dobálgassuk, hintáztassuk vadul, stb.
  • Minél inkább egyszerűsítsük a környezetét. Ne legyen az ágya tele plüss állatokkal, ne legyen körülötte túl sok zenélő, mozgó játék.
  • Amennyire csak lehet tompítsd az őt érő hanghatásokat. Sötét, csendes szoba alváshoz és napközben is maximum halk, csendes zene a háttérben. Tehát ami leginkább emlékeztetheti őt az anyaméhben eltöltött időre.
  • Nagyon fontos a napirend minél korábbi kialakítás és azt követő következetes betartása. Csináljuk úgy az etetést és a fürdetést, amikor neki jó, de utána próbáljuk minden nap ugyanúgy és ugyanakkor csinálni.
  • Túlingerelt állapotban jobb, ha kicsit csökkentjük a látogatók számát.
  • Puha, pamutruhákba öltöztesd, olyanokba, amik nem szorítják és nem bökik sehol sem. Ne a szépség legyen az elsődleges, hanem a kényelem.
  • A hőmérséklet is nagyon fontos. A szobába ne legyen se túl hideg, se túl meleg. Ugyanez a helyzet a fürdővízzel és az étel hőmérsékletével, nem anyatejes babák esetében.
  • A nyugodt alvás talán a legeslegfontosabb. Ahhoz, hogy a babád teljes ki tudja pihenni magát nyugodt körülményeket kell biztosítanod számára.
  • A testközelség, azaz a hordozás, szintén nagyon nyugtató lehet számára.
  • Mindennapi levegőzés is jótékony hatású lehet.
  • Lehetőleg, ami kicsi a baba ne utazz és ne költözz!
  • Ne stresszelj! Mivel egy szuperérzékeny baba az anyukája minden rezdülését megérzi és átveszi fontos, hogy te is kipihent és nyugodt legyél.

Persze azért lássuk be, hogy ezek a fenti javaslatok nem is olyan egyszerűen betarthatók, így azért simán előfordulhat, hogy a szuperérzékeny csecsemőnk mégis túlingerelt állapotba kerül és sírni kezd. Mégis mit tehetünk? Az első, hogy hagyjuk sírni. Persze úgy, hogy közben átöleljük, felvesszük és finoman tudatjuk fele, hogy ott vagyunk és számíthat ránk. Saját tapasztalat, hogy az ütemes ringatás, csörgő rázás és egyéb hasonló praktikák kevéssé válnak be ilyenkor. A fontos, hogy érezze ott vagy vele.

Bár úgy tűnik, hogy egy csecsemő nem sok mindent észlel a világból, mivel úgysem emlékszik rá. Holott elképesztő jelentősége van annak a gyerek egész életére, hogy milyen az anyával való kapcsolata. Mivel a csecsemő a legtöbb jelet az édesanyja arcáról és hanghordozásából olvassa le, fontos, hogy milyen arckifejezéssel közelítünk felé és milyen a hanghordozásunk. És a csecsemőknél őszintébb tükör nem létezik a világon.

Ha bizonytalan vagy, vagy kérdéseid lennének, keress bátran az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

eszter.kovesdi.coach@gmail.com

+ 36 20 517 1400

https://pszichologuscoach.hu

https://hsperson.com/therapists/seeking-an-hsp-knowledgeable-therapist/hungary/

http://hsperson.com/resources/coaches/business-coaches/