Kezdő vállalkozók

Segítek vállalkozóként  megtalálni önmagadat és saját utadat az életben

KEZDŐ VÁLLALKOZÓKNAK COACHING?!

A kezdő vállalkozót leginkább arról ismerhetjük fel, hogy mindent egy személyben szeretne megoldani, nagyon egyszerű okból kifolyólag: mindenen spórol. Így inkább marketingessé, pénzügyessé, web fejlesztővé, stb. képezi magát, pusztán a költségcsökkentés érdekében. Mégis azért van egy-két tipikus hiba, amit a kezdő vállalkozók véteni szoktak és kiváló megoldás lehet rájuk a coaching! Így nem csak sok időt és energiát spórolhatunk meg magunknak, hanem pénzt is megtakaríthatunk. Íme néhány példa….

  1. A saját fejük után mennek -> a coach objektív tükröt tart

A kezdő vállalkozók legtipikusabb hibája, hogy egy rosszabb munkahelyen eltöltött nap után úgy ébrednek, hogy elegük van a munkahelyi kötelezettségekből, van egy tuti ötletük, amit rögtön meg is valósítanak és ezért már másnap felmondanak. Bár még nincs üzleti tervük, sem piac elemzésük, mégis bíznak magukban, hogy az ötletük olyan egyedi, hogy még rajtuk kívül senkinek nem jutott eszébe. Ráadásul azzal sem számolnak, hogy hogyan fogják a vállalkozói léttel járó bizonytalanságot kezelni.

 

Ilyenkor jól jöhet, ha elmennek egy coachhoz, a coach támogatásával megvizsgálják a lehetőségeket, fenyegetettségeket, előnyöket-hátrányokat, azaz csinálnak egy gyors SWOT elemzést, a coach pedig objektív visszajelzéseivel segíti a gondolkodást, tükröt tart a kezdő vállalkozó elé, aminek segítségével lehetséges, hogy olyan felismeréseket tesz, ami éveket spórol számára a kísérletezgetés helyett.

  1. Túl lassú kezdés -> a coaching felgyorsítja a gondolkodást

A nagy szakértők egybehangzó véleménye alapján minden vállalkozásnak kell minimum két év mire nyereséges lesz. Persze, ha egyáltalán megéri a második évet. Két év kell, mire olyan értékelhető beszámolót tud produkálni, ami alapján egyáltalán el kezdhet gondolkodni külső finanszírozás (hitel, kockázati tőke, stb.) bevonásán és ennek köszönhetően bővülni tud majd.

 

A fentiekből is látszik, hogy nem elég a jó ötlet, ahhoz, hogy ebben a versenyben fenn tudjanak maradni, már az elején tudatosan kell működniük. A coaching ráadásul olyan hatékony is lehet, hogy egy óra intenzív gondolkodás és a témával való foglalkozás után, akár hónapokat spórol meg magának és nagyobb valószínűséggel éri meg a vállalkozása a kritikus második évet.

  1. Rugalmatlanság -> a coaching a változás motorja

Sok kezdő vállalkozó gondolja úgy, hogy az ötlete egyedi és másolhatatlan, továbbá csak az a jó út, amit egy éjszaka kitalált magának. Nem kell más már hozzá, csak kitartás és akkor ő lehet a következő Steve Jobs. Nagyon nehéz felismerni és beismerni, hogy lehet, nem ez volt a legjobb döntés életünkben.

 

Jobb, ha a coach már az elején olyan provokatív kérdéseket tesz fel, ami kicsit elgondolkodtatja a kezdő vállalkozót és ennek köszönhetően a kezdő vállalkozó más lehetőségeket is mérlegel. Ezen kívül a coaching akkor is hasznos megoldás lehet, ha egyszer csak eljön az a pont, hogy kinőtte a vállalkozó az egyszemélyes vállalkozás kereteit és változtatnia kell az eddig bevett működésmódján, a kérdés már csak a hogyan.

 

  1. Tervezés hiánya -> a coaching tudatossá tesz

A legtöbb kezdő vállalkozó a tervek esetében egy dologban majdnem mindig biztos szokott lenni: szeretne sok pénzt keresni kevés munkával és a legjobb benne, hogy te lehetsz a saját magad főnöke. A kérdés általában a hogyan szokott lenni. Ahhoz, hogy el tudjuk érni a céljainkat, ismernünk kell azokat. Ha van marketing tervünk, célcsoportunk, üzleti tervünk, akkor azt is fel tudjuk mérni, hogy milyen messze vagyunk a céljainktól, mi az, amin esetleg változtatnunk kell, ahhoz hogy megvalósítsuk az elképzelésünket.

 

A coach nem fogja megmondani neked, hogy milyen legyen a marketing stratégiád vagy az üzleti terved, hiszen mindenki a saját területének a legnagyobb szakértője, ehelyett megteremti számodra a kereteket, ahol ki tudod találni saját magadnak a tutit és elkötelezetté tesz a céljaid irányába. A legeslegfontosabb a tudatos tervezés.

 

  1. Nem megfelelő ügyfél kommunikáció -> a coaching új készségeket fejleszt

A kezdő vállalkozás onnantól működik, hogy megszerezte első ügyfelét. Ügyfelek nélkül nincs vállalkozás sem, mégis sok kezdő vállalkozó már a kezdetekkor elrontja azzal, hogy annyira biztos a termékében, hogy nem fordít elég figyelmet az ügyfeleivel való kommunikációra, illetve az esetleges konfliktusokat sem a megfelelő módon kezeli.

 

A coaching során a kezdő vállalkozó olyan új készségekre tehet szert, melynek köszönhetően sokkal tudatosabban fogja kezelni az ügyfélpanaszokat, fejlődik annyit az önismerete, hogy tudja, az egyes konfliktusoknál milyen stratégiát alkalmazzon, és a kommunikációs stílusa is sokkal kiforrottabb lesz.

  1. Nem megfelelő csapat -> a coach támogat a vezetővé válásban

Amikor a vállalkozás már eljut arra a szintre, hogy nem elegendő az egyszemélyes irányítás, csapatot kell építeni. A kérdés azon túl, hogy milyen emberekkel vegyem magam körül, az, hogy milyen vezető szeretnék lenni. Sokan esnek ugyanis abba a hibába, hogy amikor már a szervezet méretei is indokolnák, sem tudják elengedni az irányítást és továbbra is mindent ők szeretnének csinálni egy személyben még akkor is, ha egy nap csak 24 órából áll.

 

A coach a készség fejlesztés keretin belül támogathat abban is, hogy vezetővé válj és megválaszold azokat a kérdéseit saját magadnak, hogy milyen vezető szeretnél lenni és hogyan akarod a tudásod tovább adni a csapatodnak a vállalkozásod érdekében. Ezen kívül rengeteg vezetési elmélet született a jó vezetőről, így a coaching során azt is ki tudod találni, hogy mi kell neked ahhoz, hogy te is jó vezető lehess.

 

  1. Túl gyors kiégés -> a coaching lelassít

A legtöbb ember úgy működik, hogy amint kitalál egy egyedi vagy annak tűnő ötletet, annyira elköteleződik iránta, hogy szinte semmi másra nem tud koncentrálni. Nem eszik, nem alszik, csak a vállalkozásán pörög, és azon gondolkodik egyfolytában, hogyan valósítsa meg az elképzelését. Sajnos ez a fajta működésmód sokáig nem tartható fenn. Egy idő után jön a kiégés, amikor már az ágyból sem lesz ereje felkelni, nemhogy a vállalkozását működtetni.

 

A coach segít rávilágítani arra, hogy ez az állapot sokáig nem fenntartható és arra kényszerít, hogy kicsit lassíts le, gondold át még egyszer a céljaidat, mind a munka, mind a magánélet területén, és ha kell,  változtass. Úgymond kicsit kimerevíti Neked a képet, hogy kívülről meg tudd szemlélni, hogy hol is tartasz éppen.

 

  1. Szétesés -> a coaching fókuszban tart

Sok kezdő vállalkozó úgy indul, hogy kicsit mindenbe belekóstol, aztán majd, amire kereslet van, azt viszi tovább. Így a végén úgy felaprózódnak, hogy nem tudnak koncentrálni semmire sem igazán, így eleve nem lehet működőképes a vállalkozásuk. Ráadásul mivel úgy érzik, hogy mindenhez nekik kell érteniük, ahelyett, hogy a termékükre koncentrálnának, inkább átképzik magukat marketingessé a költségoptimalizálás érdekében.

 

Egy coaching ülés viszonylag strukturált. A coach nem ad ugyan tanácsot, de az ICF (Nemzetközi Coach Szövetség) által előírt felelőssége, hogy az ügyfél ne térjen el a céljaitól és fókuszban tartsa őt. További coach kompetenciákról olvashatsz itt: http://www.coachfederation.hu/icf-kompetenciak.

 

Ha szeretnél coaching beszélgetésen részt venni, keress meg bátran!

Coaching kezdő vállalkozóknak csoport

A csoport célja, hogy a kezdő vállalkozásokat segítse a coaching módszertanával minél gyorsabban és hatékonyabban piacra lépni.