Bár minden gyerek más és más még a szuperérzékenyek között is, mégis sokszor összetévesztik a figyelemzavarral, szenzoros integrációs zavarral, a hiperaktivitással vagy akár az Asperger-szindrómával is, mivel sokan még nem ismerik a szuperérzékenység, mint személyiségvonás létezését és a felszíni hasonlóságok alapján sok gyereket az előbbi „kategóriák” egyikébe sorolnak és ezáltal egy életre megbélyegzik. Ezért is fontos a korai felismerés és megkülönböztetés. Ezen kívül pedig egy szülő a szuperérzékeny gyermek tipikus jellemvonásainak megismerésével egyfajta „használati útmutatót” is kap a saját gyermekéhez, aminek köszönhetően a szülő kapcsolata gyermekével olyan kiegyensúlyozottá válhat, hogy a gyermek képességei kibontakozhatnak.

Íme 8 tipikus jel, ami alapján lehet, hogy a gyermeked szuperérzékeny.

(Az alábbi példák Elaine Aron kutatási adatai alapján a saját megfigyeléseimet tükrözik.)

1.jel

A legapróbb változásokat is észreveszi

Bármilyen változásról is legyen szó, az addig megszokottakhoz képest (pl. az óvodában máshova teszik le az ágyát vagy a napirendjében csúszás van), ő azt egyből megérzi és a ez stresszt okoz neki, hiszen nem tudja előre, hogy mi fog következni. Az ovis példánál maradva ahelyett, hogy aludna azon fog töprengeni, hogy mi történhetett, hogy az ő ágyát máshova tették. Kiértékel és tervez. Ezért, hogy megakadályozzuk a túlpörgését fontos, hogy mindent előre elmagyarázzunk neki, ami kiszámíthatóvá és ezért tervezhetővé teszi a napirendjét és ezáltal megkímélhetjük a felesleges aggodalmaktól.

2. jel

A társainál érettebb a gondolkodása

Ennek oka egyrészt, hogy mindent alaposan megfigyel. Így többek között a felnőttek viselkedését, beszédmódját is. Sokszor előfordul, hogy már elég korán gazdag szókinccsel rendelkezik, olyan szavakat vagy szófordulatokat használ, amit néha még egy felnőtt sem és tudja is, hogy mikor kell használni, de valójában a szavak valódi jelentését nem ismeri. Ezért sose feledkezzünk el arról, hogy akármilyen választékosan is beszél, attól még az ő lelkivilága gyermeki.

3. jel

Mindenben biztosra megy

Egy szuperérzékeny gyermek általában arról ismerhető fel a játszótéren, hogy mielőtt felmászna a mászókára elgondolkodik és kiértékeli a lehetséges veszélyforrásokat. Valószínűsíthetően ugyanúgy fel fog mászni, mint a többi gyerek, csak sokkal lassabb és megfontoltabban. De ha majd később iskolába megy, akkor azon fog aggódni, hogy mindent bepakolt-e. Ezért is mondják, hogy a szuperérzékenyek rendkívül lelkiismeretesek.

4. jel

Mind az öt érzékszerve rendkívül érzékeny

Tipikus szuperérzékeny vonás, ha nem szereti a hangos helyeket, akár egy gyerekkoncertet sem tud végig hallgatni, nem szereti a „szúrós” ruhákat, azaz semmit, ami nem pamutból van, és ha kicsit is vizes vagy maszatos lesz a ruhája, rögtön le akarja azt cserélni, stb. A fokozott érzékenységgel jár az is, hogy a szuperérzékenyek hajlamosabbak az allergiára. Sok szuperérzékeny gyermeknek ezért van túlhallása. Ezek mind-mind olyan személyiségjegyek, amelyek kevésbé változtathatók, inkább csak a környezeti ingerek bizonyos fokú szűrésével a gyermek számára elviselhetőbbé tehetők.

5. jel

Manipulatív

Sok szuperérzékeny gyerekre rámondják, hogy visszahúzódó és félénk. Holott csak úgy „működik”, hogy eleinte megfigyel és kiértékel, azaz felméri az erőviszonyokat egy csoportban. Így sokszor tudja, kinek mi az ún. „szeretetnyelve” és annak megfelelően közeledik felé. Így általában ő lehet a csoport bizalmasa. Úgy mint, ahogy a régi társadalomban voltak a királyok és a tanácsadóik. Ők ez utóbbi tábort erősíthetik. Szülők esetében nagyon fontos, hogy tisztában legyenek ezzel a személyiség jellemzővel is, különösen nevelési kérdések esetében. Viszont ez a tulajdonság gyermekek esetében nem párosul rosszindulattal, inkább csak azt mondhatjuk rá, hogy „jó érdekérvényesítési képességgel rendelkezik”.

6. jel

Mélyen együttérez

Minden szuperérzékeny gyermeket megérint, ha valakit sírni lát. Legyen az bárki. Egyedül abban van különbség, hogy hogyan juttatja kifejezésre ezt az érzését. Ugyanis ha szülőről vagy barátról van szó, általában vagy átöleli vagy ő is sírni kezd. Mindenképp segíteni akar, csak nem mindig tudja, hogyan. De vigyázat az ölelgetéssel!Nem szereti, ha őt úgymond számára idegenek ölelgetik.

7. jel

Otthon mintha kicserélték volna

Sok gyerekkel van ez így, nemcsak a szuperérzékenyekkel. Ugyanakkor egy szuperérzékeny gyerek, míg általában közösségben csendes, visszafogott, addig otthon imád szerepelni. Sokat beszél, kérdez, minden érdekli, de ha a „begyakorolt műsorszámát” idegenek előtt kell előadni, általában valamelyik szülőhöz menekül. Ha számra idegen érkezik az otthonába, szintén elcsendesedik. Azaz ott tud csak igazán kibontakozni, ahol biztonságban érzi magát. Ezért is nagyon fontos a szeretetteljes környezet.

8. jel

Hajlamos a túlpörgésre

Mivel ő a külvilágból érkező szinte minden ingert feldolgoz, nagyon hamar elfárad. Ugyanakkor pont emiatt nagyon nehezen is nyugszik meg. Elalvás előtt vagy inkább helyett még sokáig kiértékeli a nap eseményeit. Ezért is fontos, hogy egy nap lehetőleg csak annyi inger érje, amit fel is tud dolgozni. Ha ez nem így van, akkor nagyon könnyen kimerül, aminek már egyéb kísérő tünetei lehetnek olyanok,amelyek már az immunrendszerének működését is érinthetik.

Mivel a szuperérzékenység genetikailag öröklődik, valószínűsíthetően Te vagy a párod is szuperérzékeny. Viszont gyermekek esetében, a kevesebb tanult viselkedésformának köszönhetően, jobban megfigyelhetők a szuperérzékeny jellemvonások.

Ha bizonytalan vagy, vagy kérdéseid lennének, keress bátran az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

eszter.kovesdi.coach@gmail.com

+ 36 20 517 1400

https://pszichologuscoach.hu